RVU-eindheffing in stappen omhoog van 52% naar 65% in 2028!

Publicatiedatum: 23 juni 2025

Sociale partners en de overheid zijn in 2024 overeengekomen de zogenoemde RVU-drempelvrijstelling ook na 2026 te laten voortbestaan. Duidelijk is nu tegen welke prijs dat gebeurt; werkgevers gaan 65% betalen over regelingen waarover de RVU-heffing wél verschuldigd is.

RVU-drempelvrijstelling

Werkgevers kunnen werknemers óók na 2026 in aanmerking laten komen voor de RVU-drempelvrijstelling. Fiscale voorwaarden zijn een maximale bruto-uitkering van € 2.273 per maand, binnen de periode van 36 maanden voor de AOW-datum. Als er sprake is van een cao of cao-partijen, dan geldt bovendien dat de regeling alleen openstaat voor personen met zwaar werk. Het zware werk moet goed onderbouwd worden en er moet een koppeling met duurzame inzetbaarheid zijn. Zie mijn recente actualiteit over de RVU-drempelvrijstelling.

Stapsgewijze verhoging RVU-heffing naar 65%

In de kleine lettertjes van de openbaar gemaakte stukken is letterlijk te lezen dat de RVU-heffing zal stijgen; van 52% in 2025 naar maar liefst 65% in 2028. Deze RVU-boete moet een werkgever betalen voor een RVU die voorafgaat aan de periode van 36 maanden of die gedurende de bedoelde 36 maanden uitgaat boven het bedrag van de drempelvrijstelling.

Kans op eerbiedigende werking 52% vrijwel nihil

Ik acht de kans zeer groot dat de stapsgewijze stijging van het tarief van toepassing gaat zijn op alle RVU-uitkeringen die vanaf 2026 worden gedaan, mits de drempelvrijstelling niet van toepassing is. Redenen daarvoor zijn de trapsgewijze stijging zelf (daar zit al een vorm van overgang in) en het feit dat voor de fiscus nu eenmaal lastig te controleren en te handhaven is wanneer een RVU is overeengekomen.

Kans inwerkingtreding groot

De stapsgewijze stijging van het tarief, de (tijdelijke) verlenging van de drempelvrijstelling na 2026 en de verhoging van het maandelijkse bedrag met € 300 bruto, als sprake is van knellende situaties, wordt vormgegeven in het Belastingplan 2026. De kans dat de verhoging plaats zal vinden is zeer groot, aangezien het totale pakket aan RVU-maatregelen berust op een afspraak die sociale partners en de overheid al hebben gemaakt

En nu?

Voor bestaande regelingen, die ook na 2025 tot uitkeringen leiden, is het zaak na te gaan of er maatregelen te nemen zijn om de RVU-heffing geheel te voorkomen. Dit is mogelijk door voor nog niet-ingegane uitkeringen een alternatief te ontwikkelen en overeen te komen. Voor nieuwe regelingen is het belangrijker dan ooit een regeling te ontwikkelen die niet als RVU kwalificeert. Daar zijn vaak alternatieven voor, ‘gewoon’ binnen het bestaande (en toekomstige) fiscale wetskader. De RVU-drempelvrijstelling, een pensioenverbetering of een seniorenregeling zijn de meest bekende voorbeelden.

Meer informatie en contact
Jan-Olivier Kuijkhoven
partner