Extern verlofsparen, gaat het dan toch gebeuren?
Publicatiedatum: 25 april 2025
In de wetgeving naar aanleiding van het Pensioenakkoord uit 2019 is voorzien in verlofsparen tot maximaal 100 keer de wekelijkse arbeidsduur. Hoge volumes aan verlofsparen hebben twee nadelen: het faillissementsrisico van de werkgever en het aan moeten houden van hoge voorzieningen door dezelfde werkgever. Sommige werkgevers willen verlofsparen wel aanbieden, maar alleen als het bij een externe uitvoerder kan worden ondergebracht. Er is echter geen productaanbod en geen productvraag en fiscaal blijven er - terecht of onterecht – bokken en beren op de weg verschijnen. Daar komt mogelijk eindelijk verandering in, vanwege een oproep van de Stichting van de Arbeid.
Verlofsparen en duurzame inzetbaarheid
Verlofsparen is geen vanzelfsprekendheid en geen wettelijk recht. Een werknemer kan meer verlof aanhouden dan het wettelijk en bovenwettelijk verlof als de werkgever of cao dat toestaat. Wordt het maximum van 100 keer de wekelijkse arbeidsduur toegestaan, dan kan een werknemer door verlofsparen een individueel volume van bijna twee keer een jaarsalaris sparen. Daarmee kan een werknemer zelf een sabbatical, een deeltijdbaan of eerder pensioneren financieren. Verlofsparen kan in het kader van duurzame inzetbaarheid een belangrijke arbeidsvoorwaarde zijn en ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit toeneemt.
Obstakels bij verlofsparen
Lang niet iedere werkgever of iedere sector zal het mogen aanhouden van hoge verlofspaarsaldi aanbieden aan de werknemers. Verlofsparen is geen doel op zich en duurzame inzetbaarheid kan ook op andere manieren worden gerealiseerd. Is verlofsparen wel een geschikt middel voor duurzame inzetbaarheid, dan zijn er twee obstakels: het hiervoor genoemde faillissementsrisico van de werkgever (een nadeel voor de werknemer) en de hoge voorziening die werkgevers moeten aanhouden.
De impasse rond extern verlofsparen
De bovenstaande twee obstakels kunnen worden weggenomen door extern verlofsparen. De Belastingdienst heeft meerdere malen bevestigd dat extern verlofsparen mogelijk is, maar over details wordt geen klare wijn geschonken. Hierdoor ontstaat een impasse; er is onvoldoende duidelijkheid om extern verlofsparen uit te voeren en er zijn geen uitvoerders te vinden.
Oproep StvdA
De Stichting van de Arbeid heeft het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de brief van 16 april 2025 opgeroepen desnoods met fiscale wet- en regelgeving te komen om extern verlofsparen mogelijk te maken. KWPS verwelkomt deze oproep in hoge mate, in het belang van decentrale sociale partners die wij bijstaan. Zij worden nu met langdurige en onzekere advies- en onderzoeksprojecten geconfronteerd, reden waarom wij momenteel zelfs aanraden projecten rond extern verlofsparen uit te stellen.